Poraba sadja in zelenjave pri otrocih EU pada in je v veliki večini držav članic EU pod priporočenim dnevnim vnosom 400 g sadja in zelenjave na dan.
Idejo za Shemo šolskega sadja (SŠSZ) je leta 2008 potrdil Svet ob veliki podpori Evropskega parlamenta.
Evropska komisija je nato pripravila uredbo in s šolskim letom 2009/2010 uvedla Shemo šolskega sadja (SŠSZ). V novi skupni kmetijski politiki iz leta 2013 je SŠSZ dobila novo ime: Shema šolskega sadja in zelenjave (SŠSZ).
Namen SŠSZ je povečati nizko porabo sadja in zelenjave pri otrocih. Zmanjšati število otrok s prekomerno težo in debelostjo. Zmanjšati tveganje za nastanek bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen, srčnožilne bolezni, rak…). Izboljšati prehranske navade otrok, povezati otroke s kmetijstvom…
Financiranje: od šolskega leta 2009/10 do vključno 2013/14: 75% od EU in 25% od Republike Slovenije; od 2014/15 se je EU sofinanciranje povečalo in na šolsko leto znaša največ 83%, ostalo (vsaj 17%) sofinancira Republika Slovenija.

Na OŠ Lesično je razdeljevanje sadja in zelenjave vsak četrtek  po 4. šolski uri.

 *ALERGENI

SNOVI ALI PROIZVODI, KI POVZROČAJO ALERGIJO IN PREOBČUTLJIVOST IN JIH DOLOČENI OBROK LAHKO VSEBUJE:

  1. GLUTEN (ŽITA, KI VSEBUJE GLUTEN)
  2. RAKI (RAKI IN PROIZVODI IZ NJIH)
  3. JAJCA (JAJCA IN PROIZVODI IZ NJIH)
  4. RIBE (RIBE IN PROIZVODI IZ RIB)
  5. ARAŠIDI (ARAŠIDI IN PROIZVODI IZ NJIH)
  6. SOJA (ZRNJE SOJE IN PRIZVODI IZ NJIH)
  7. MLEKO (MLEKO IN IZDELKI KI VSEBUJEJO LAKTOZO)
  8. OREŠČKI (OREŠČKI)
  9. ZELENA (LISTNA ZELENA IN PROIZVODI IZ NJE)
  10. GORČIČNO SEME (GORČIČNO SEME IN PROZVODI IZ NJEGA)
  11. SEZAMOVO SEME (SEZAMOVO SEME IN PROIZVODI IZ NJEGA)
  12. ŽVEPLOV DIOKSID (ŽVEPLOV DIOKSID VEČ KOT 10 MG/KG)
  13. VOLČJI BOB (IN PROIZVODI IZ NJEGA)
  14. MEHKUŽCI (IN PROIZVODI IZ NJIH)

 

Dovoljujemo si spremembo jedilnika, če določenega živila trenutno ni na tržišču, ali zaradi drugačne organizacije pouka (dnevi dejavnosti, zdravniški pregledi, interdisciplinarne ekskurzije …)

(Skupno 3.853 obiskov, današnjih obiskov 3)