Projekt Krokus oz. projekt Sajenje čebulic rumenega žafrana je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Trust Ireland). Združenje mladim in šolarjem, starim 11 let in več, podarja čebulice rumenih krokusov (žafrana), da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev.

Projekt se začne izvajati jeseni, ko se zasadijo čebulice rumenega krokusa, ki na Irskem zacveti okrog Mednarodnega dneva spomina na holokavst – 27. januarja. 

OŠ Lesično je v šolskem letu 2022/2023 k projektu pristopila tretjič z učenci 9. razreda, ki so jih oktobra posadili na šolski vrt.

Sredi marca pa so rumeni žafrani zacveteli.

Želimo vas seznaniti z žalostno in hkrati upanja polno zgodbo, ki jo nosi sleherni cvet rumenega žafrana. 

V Sloveniji čebulice rumenega žafrana na šole, ki sodelujejo v projektu, razpošlje jeseni Sinagoga Maribor. Rumene cvetlice spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje pod nacističnim režimom prisiljeni nositi. Žafrani cvetijo ob koncu januarja in v začetku februarja, torej v času mednarodnega dneva spomina na holokavst (27. januar). Vendar zaradi različnih podnebnih razmer in drugih okoliščin žafrani ne zacvetijo povsod konec januarja. Tudi pri nas v Lesičnem niso. Zacveteli so šele sredi marca. Ko smo občudovali cvetlice, smo se spomnili, kakšna je njihova simbolična vrednost in kaj se je zgodilo s temi otroki. Na ta način ti otroci niso pozabljeni, njihov spomin in zgodbe pa se ohranjajo tudi za prihodnje generacije. Obenem pa so cvetlice opomnik tega, da tudi po najhujših dogodkih vzcveti novo življenje in s tem upanje, da bo življenje lepše, kot je bilo. Cvetlice nas opominjajo na to, da sta na svetu še vedno lepota in upanje za našo prihodnost.

Sodelovanje v projektu je primeren način za predstavitev holokavsta mladim ljudem in za dvig ozaveščenosti o nevarnostih rasizma in nestrpnosti. Mladi se začnejo zavedati pomena vključenosti in spoštovanja vseh ljudi, ne glede na njihovo raso, invalidnost, spolno usmerjenost ali versko prepričanje. Pomembno je, da tega grozljivega obdobja evropske zgodovine nikoli ne pozabimo. Nikoli več pa ne smemo dopustiti podobnega dejanja.

Utrinke pa lahko vključujoče šole delimo na Facebook strani Crocus Club, ki ga upravlja HETI. Tudi mi smo jih.

Na OŠ Lesično smo čebulice, ki smo jih prejeli jeseni, posadili na šolskem vrtu. Pri pouku smo si ogledali film Deček v črtasti pižami in napisali priporočilo za ogled filma. V tednu mednarodnega spomina na žrtve holokavsta smo pripravili obeležitev na razstavnem panoju. Za učence, zaposlene in starše smo pripravili osnovne informacije o omenjenem svetovnem dnevu.

Sredi marca pa so zacveteli žafrani. Odšli smo na šolski vrt, si ogledali cvetoče žafrane in jih fotografirali. Da bi z akcijo seznanili širšo množico, smo pripravili še prispevek, objavljen v tedniku Naše OKo.

S projektom Crocus so se učenci na preprost, izkustven in simbolen način seznanili z zahtevno temo iz zgodovine, ki v nas vzbuja grozo in nelagodje, sočutje in empatijo. Verjamem, da sem s to izkušnjo in simboličnim sajenjem rumenih žafranov pri učencih prebudila sočutje in empatijo ter jih usmerila na pot sožitja in strpnosti.

Tudi v prihodnjem letu bomo sadili rumene žafrane in se spominjali. In opominjali!

Koordinatorica projekta: Lidija Kotnik Klaužer

 

(Skupno 160 obiskov, današnjih obiskov 1)