Projekt Krokus oz. projekt Sajenje čebulic rumenega krokusa je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Trust Ireland). Združenje mladim in šolarjem, starim 11 let in več, podarja čebulice rumenih krokusov (žafrana), da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev.

Projekt se začne izvajati jeseni, ko se zasadijo čebulice rumenega krokusa, ki na Irskem zacveti okrog Mednarodnega dneva spomina na holokavst – 27. januarja. Rumena barva žafrana nas spomni in opominja na rumene zvezde, ki so jih Judje morali nositi v času nacizma. Spomladi nas bodo ti rumeni cvetovi spominjali na otroke, ki so bili umorjeni kot nedolžne žrtve v zlovešči 2. svetovni vojni. Vendar nas lepota spomladanskega cvetja opominja, da se še po tako težkih preizkušnjah lahko začne novo življenje.

OŠ Lesično je v šolskem letu 2021/2022 k projektu pristopila drugič z učenci 9. razreda.

Utrinke preteklega šolskega leta si lahko ogledate v posnetku na naslednji povezavi http://www.sinagogamaribor.si/slo/dediscina/projekt-krokus/, kjer s klikom na rumeni žafran, ki se nahaja na območju Lesičnega, pridete do video povezave.

 Koordinatorica projekta: Lidija Kotnik Klaužer

(Skupno 210 obiskov, današnjih obiskov 1)