MEDNARODNI PROJEKT EKOŠOLA KOT NAČIN ŽIVLJENJA

 

OŠ Lesično v projektu Ekošola kot način življenja sodeluje že preko dvajset let.

Program Ekošole učence navaja na odgovoren odnos do okolja, narave in bivanja nasploh. Ekošola bogati čustvene vezi otrok in mladih do narave. Uči jih spoštovati drugačnost in ceniti naravne dobrine. Učencem in učiteljem daje priložnost, da znanje, ki ga pridobijo pri pouku, uporabijo v vsakdanjem življenju v šoli in izven nje.

Dejavnosti Ekošole, ki jih vsako leto ponovno izbiramo, temeljijo na metodologiji 7 korakov. Z različnimi aktivnostmi akcijskega načrta ohranjamo t. i. zeleno zastavo, ki je mednarodno priznanje slovenskim šolam za okoljevarstveno delovanje, skladno z mednarodnimi kriteriji FEE (Foundation for Environmental Education).

Sodelujemo tudi v mednarodnem projektu Odgovorno s hrano! (We Eat Responsibly!).

Skozi dejavnosti projekta bomo pri učencih in ostalih udeležencih razvijali kritično mišljenje, znanje in usposobljenost, da postanejo globalni državljani in da sprejmejo nove vedenjske vzorce na področju prehrane in ohranjanja zdravega okolja.

Skrb za čisto okolje in zdrav način življenja je dandanes vse pomembnejša vrednota. Zavedamo se dejstva, da v vsakdanjem življenju uporabljamo veliko sredstev, ki so zdravju in okolju škodljiva (čistilna sredstva, higienski pripomočki). Zato smo se odločili raziskati in se naučiti čimveč o pripravi eko čistil in higienskih sredstev.

Skrb za naše zdravje ter zdravje naših bližnjih nam predstavlja veliko vrednoto. Zato smo za rdečo nit ekodejavnosti v šolskem letu 2017/2018 izbrali naslov Živimo zdravo – skrbimo za okolje! Tekom šolskega leta bomo izvajali dejavnosti, ki nas bodo naučile zdravega načina življenja, prednosti uporabe eko čistil in higienskih sredstev,  njihovih sestavin ter same izdelave.

V program Ekošole sodi tudi program Šolski ekovrtovi. Na šolskem vrtu bomo zasadili tudi zelišča, ki jih bomo lahko uporabili pri izdelavi eko čistil in higienskih sredstev. Vodja šolskih ekovrov je Urška Drobne.

 

Za šolsko leto 2017/2018 smo izbrali naslednje projekte: Ekovrt, Odgovorno s hrano, Altermed, Ekokviz za OŠ ter Biotska raznovrstnost;

 

Koordinatorica Ekošole in mednarodnega projekta Odgovorno s hrano Tatjana Zamrnik

(Skupno 550 obiskov, današnjih obiskov 1)