»Branje, ki širi in poglablja besedišče, je eden od temeljev mišljenja.« Tako na branje in razloge, zakaj v digitalnih časih sploh brati, gleda Miha Kovač, ki v svoji knjigi Berem, da se poberem naniza kar deset razlogov, zakaj brati in čemu raje vzeti v roke knjigo kot telefon.

Na to, koliko bodo otroci brali, vpliva več dejavnikov, a tudi šolsko okolje je lahko tisto, ki spodbuja branje in učence motivira za opravljanje bralne značke. Naziv zlati bralec oz. bralka prejmejo učenci, ki so v osnovni šoli bralno značko opravili vseh devet let. Zlate bralce Osnovne šole Lesično vsako leto prijazno povabijo na svečano podelitev priznanj v občino Šentjur, kjer dogodek organizirata Zveza prijateljev mladine Šentjur in Knjižnica Šentjur. Nagrada vsem letošnjim prejemnikom pa je bil tudi nastop Nika Škrleca, ki je predstavil svoj poklic, hkrati pa mlade usmeril k vedoželjnosti, radovednosti in aktivnosti.

Naziv je letos na naši osnovni šoli prejelo kar 6 devetošolcev, Aljaž Čepin, Manca Senica, Sara Polšak, Doroteja Šergon, Jona Čepin in Lenart Ploštajner, na kar smo zelo ponosni. Na prireditvi pa so se nam pridružile še nadebudne bralke iz 8. razreda, ki gojijo do branja poseben odnos.  

Če zaupamo Kovačevemu vidiku, da se z branjem knjig učiš misliti z lastno glavo, nas vsaj za nekatere mladostnike ne rabi skrbeti.

 

Knjižničarka Lučka Palir in mentorica bralne značke Klavdija Namurš

(Skupno 68 obiskov, današnjih obiskov 1)