Na pobudo Sveta Evrope v Strasbourgu od 2001 dalje vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov. Jezikoslovci želimo učence spodbuditi k učenju jezikov, kajti znanje le-teh odpira vrata v študijsko in poklicno mobilnost, širi obzorja in ruši stereotipe. Tudi Evropska komisija s svojo jezikovno politiko spodbuja večjezičnost in se zavzema za to, da bi vsak državljan EU poleg maternega jezika znal vsaj dva tuja. Raziskave so pokazale, da imajo »večjezični možgani« boljše izvršilne funkcije, kar pomeni, da lažje in hitreje preklapljajo med različnimi opravili ali filtrirajo nepotrebne informacije.

Na OŠ Lesično se  učenci  poleg maternega jezika učijo tudi angleščino in nemščino. S pomočjo eTwinning portala sem poiskala partnerske šole in skupaj smo zasnovali krajši projekt na temo »Let`s celebrate the European day of languages together«. Vsako mesto (šola) iz določene države je kreirala e-razglednico s krajšim zapisom v svojem jeziku in dodala fotografije mesta, države. Učenci so se preizkusili  v aplikaciji Canva, s katero smo jim omogočili inovativno učno okolje, kjer so bili aktivni v realizaciji ciljev, učitelji pa smo bili v vlogi organizatorja in mentorja. Nastala so tudi pisma v angleščini in posnetki pesmi z isto melodijo in vsebino v različnih jezikih. Medsebojno smo komunicirali preko skupine zasnovane na Fb strani. V projekt so bili vključeni učenci različnih starosti in s pomočjo učiteljic Urške Žnideršič Golež in Liljane Cerar po korakih opravili zadolžitve projekta. Učiteljica slovenščine, gospa Klavdija Namurš,  je s svojo novinarsko ekipo pripravila prispevek, ki bo predvajan na šolskem radiu. E-razglednice smo umestili na nemo karto evropskih držav, ki so jo pripravili učenci v sodelovanju z učiteljico Lidijo Kotnik Klaužer. Učenci 1. VIO so nadvse uživali v delu in vsak dan z veseljem čakali elektronsko pošto, ki smo jo skupaj prebrali, prevedli, si ogledali fotografije in poiskali mesto na zemljevidu. Kako zveni pesem Mojster Jaka v različnih jezikih, bomo slišali in videli v skupnem videu na kanalu YouTube.

Zadovoljstvo strokovnih delavcev se prenaša na učence, kar vpliva na vzdušje v učilnici in se odraža v celotnem izobraževalnem procesu. Strokovni delavci skušamo učencem približati načine učenja jezikov s svojim zgledom in z različnimi aktivnostmi, ki popestrijo učne ure.

 

Zapisala: Liljana Cerar,

koordinatorica dneva evropskih jezikov

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)