Projekt Krokus oz. projekt Sajenje čebulic rumenega krokusa je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Trust Ireland). Združenje mladim in šolarjem, starim 11 let in več, podarja čebulice rumenih krokusov (žafrana), da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev.

OŠ Lesično je v šolskem letu 2021/2022 k projektu pristopila drugič. Sodelujejo učenci 9. razreda, saj so se pri urah zgodovine seznanili z življenjem v času druge svetovne vojne. V učno tematiko sodi tudi holokavst, genocid, ki se je izvajal nad Judi.

V spomin in opomin na grozote, ki se ne smejo več ponoviti, so devetošolci kritično razmišljali in svoje misli zapisali.

Posadili so čebulice rumenega žafrana. Rumena barva žafrana nas spomni in opomni na rumene zvezde, ki so jih Judje morali nositi v času nacizma. Spomladi, ko bodo zacveteli, nas bodo ti rumeni cvetovi spominjali na otroke, ki so bili umorjeni kot nedolžne žrtve v zlovešči 2. svetovni vojni. Lepota spomladanskega cvetja pa nas bo opomnila, da se še po tako težkih preizkušnjah lahko začne novo življenje.

Poleg tega pa so se z izdelavo ladjic vključili v projekt Šest milijonov ladjic: spomin na preteklost in rešitev za prihodnost, ki je vseslovenski projekt, h kateremu je pozval profesor zgodovine na Srednji ekonomski šoli Maribor in ustanovitelj humanitarnega društva UP-ornik, Boris Krabonja. Akcija, katere cilj je izdelati šest milijonov papirnatih ladjic, ki predstavljajo šest milijonov žrtev holokavsta, se bo zaključila 9. maja 2022. Ladjice oziroma odpadni papir bodo po koncu akcije prodali podjetju Surovina, denar pa namenili socialno šibkim.

Akcijo bomo 60 dni pred 27. januarjem, mednarodnim dnevom spomina na žrtve holokavsta, razširili med šolske vrstnike, pomagali po svojih močeh, četudi z eno ladjico iz papirja, in ozaveščali o nevarnostih rasizma in nestrpnosti.

Koordinatorica projektov: Lidija Kotnik Klaužer, prof. ZGO in GEO

 

 

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)