RAZIGRANI UŽIVALI V TEDNU OTROKA

 

Od ponedeljka do nedelje, 4. – 10. oktobra, je potekal Teden otroka, letos na temo »RAZIGRAN UŽIVAJ DAN!«. Kot protiutež epidemiji, šolanju od doma in posledicam, ki iz tega izhajajo, želimo poudariti pomen igre in igranja. Igra in igranje prinašata veselje in sproščenost, burita našo domišljijo, nas povezujeta, navdihujeta. Tudi odrasli ne bi smeli pozabiti na igrivost, saj je to eden najmočnejših osebnih virov moči, ki nam lahko izjemno pomaga v času strahu in pritiskov. Na Osnovni šoli Lesično smo v tem tednu načrtovali in uspešno izvedli vrsto dejavnosti, s katerimi smo popestrili šolske dni, spodbujali igro in pri učencih razvijali  domišljijo, ustvarjalnost in sproščenost.

 

 

Lep sončen dan je ponudil idealno priložnost za športni dan, namenjen pohodu in kostanjevemu pikniku. Na pohodu so učenci pobliže spoznavali kraje, kjer živijo nekateri njihovi sošolci in sošolke. Po vrnitvi v Lesično jih je v učilnici na prostem že čakal pečen kostanj. Igrivo, pa vendar tudi tekmovalno vzdušje, je prišlo do izraza pri vlečenju vrvi, kjer so se med sabo pomerili posamezni mehurčki/različne skupine. Mlajši učenci so uživali pri ustvarjanju v mivki. Medtem ko so se gostili s pečenimi kostanji, se je našel primeren čas za kramljanje o resnih temah in odkrivanje morda še do sedaj skritih simpatij.

Letos smo na šoli prvič organizirali dobrodelno akcijo PODARIM – KUPIM.  V okviru te akcije so učenci zbirali igrače, družabne igre, knjige, ki so še dobro ohranjene in jih ne potrebujejo več. Le-te so lahko potem vsi učenci na urejeni šolski tržnici kupovali po simbolični ceni in izkupiček namenili v šolski sklad. Ker je akcija lepo uspela, smo se odločili, da jo prihodnje leto zagotovo ponovimo.

Pod okriljem Šolskega otroškega parlamenta, katerega letošnja tema je še vedno »Moja poklicna prihodnost«, se je odvijala aktivnost POSTANI DELAVEC ŠOLE ZA EN DAN. K sodelovanju so bili povabljeni predvsem predstavniki in namestniki razredov. Učenci so se skupaj z delavci šole, katerih poklic so želeli podrobneje spoznati, dogovorili o  načinu sodelovanja. Otroke je zanimalo, kako bi na šoli lahko pomagali, kakšno delo bi lahko opravili namesto delavcev. Vsi so se z navdušenjem preizkusili v izbrani vlogi.  Sodelovanje je trajalo eno šolsko uro ali tudi več.

Učenci 6., 7., 8. in 9. razreda so imeli  delavnice na temo »Ne drogam, O nasilju malo drugače in Ne nasilju«. Predavatelj je učencem spregovoril o nasilju in jim pokazal, zakaj nenasilje tudi deluje. Učenci so bili seznanjeni z nenasilnimi načini komunikacije in bili spodbujeni, da občutek moči iščejo v sebi in ne v premoči nad drugimi.

Knjižnica Kozje je med naše otroke pripeljala Gledališče Pravljičarna, hišo čarobnih zgodb in neusahljive otroške ustvarjalnosti.  Z igrano-animacijsko predstavo »Buča debeluča« je navdušila mlajše učence, z igrano-pripovedno predstavo »Za-ljubljenčki« pa so starejši učenci z Laro spraševali, ali je prav, da prebere mamin dnevnik, ki ga je našla v zaprašenem kovčku.

Petošolci so se udeležili okrogle mize Varnost šolskih poti na Občini Kozje.

Učenci prve triade so obiskali Muzej na prostem v Rogatcu. Spoznavali so našo kulturno dediščino in si v delavnicah izdelali majhen kruhek, ki se je imenoval žulika in ljudski inštrument nunalco. Na slednjega so tudi zaigrali nekaj preprostih ljudskih viž.

Tretješolci so bili sprejeti med Mlade člane Rdečega križa, četrtošolci pa so teden popestrili z uresničevanjem glasbenih želja otrok. Svojo ustvarjalnost so drugošolci pokazali pri risanju s kredami na asfaltne površine.

Zaključek tedna smo popestrili s štafetnimi igrami, ki nam jih je pomagala izvesti Julijana Valek, študentka na Fakulteti za šport. Ob igrah smo razvijali in krepili fair play oz. pošteno igro z dostojanstvenim prenašanjem poraza in zmage ter spoštljiv  in prijateljski odnos do soigralcev. Športne igre smo zaključili s sloganom »Lepo je zmagati, še lepše je sodelovati, najlepše je igro vzljubiti

 

 

Koordinatorica projekta: Karolina Hostnik Amon

 

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)