V šolskem letu 2019/2020 poteka projekt “Rastem s knjigo” za sedmošolce že štirinajstič. Projekt poteka pod okriljem Ministrstva za kulturo in Javne agencije za knjigo Republike Slovenije, v sodelovanju s slovenskimi splošnimi knjižnicami in nekaterimi drugimi organizacijami.

Cilji nacionalnega projekta »Rastem s knjigo« so:

  • spodbujati dostopnost kakovostnega in izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja,
  • promovirati vrhunske domače ustvarjalce mladinskega leposlovja,
  • spodbujati bralno motivacijo šolarjev in njihov obisk splošnih knjižnic,
  • motivirati založnike za večje vključevanje sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

Za osnovnošolce je bila v letošnjem letu izbrana knjiga pisateljice Janje Vidmar Elvis Škorc, genialni štor.

Z učenci smo obiskali knjižnico v Kozjem, enoto Knjižnice Šmarje pri Jelšah. Sprejeli sta nas knjižničarka Andreja Ferlič in bibliotekarka Natalija Čoklc. V predstavitvi v prostorih knjižnice so se učenci seznanili z namenom in potekom projekta, s knjižnico, nalogami knjižnice in enotami, v katerih si lahko uporabniki izposojajo gradivo.

Predstavljen je bil sistem Cobiss+ in sodobna knjižnica, ki vključuje elektronski dostop, rezervacijo in podaljševanje izposoje preko spleta. Gospa Natalija je prinesla tudi elektronski bralnik, e-knjigo, ki si jo je po novem mogoče izposoditi tudi v domači knjižnici. Učenci so spoznali tudi aplikacijo mCobiss za nameščanje na pametne telefone.

Izrazili so željo, da spletno okolje knjižnic spoznajo podrobneje.

V projektu se predvidoma februarja odpravimo v Šmarje, kjer nas bo obiskala pisateljica Janja Vidmar. Učenci so prejeli v dar knjige.

 

Lučka Palir, šolska koordinatorka Rastem s knjigo

(Skupno 171 obiskov, današnjih obiskov 1)