Projektni Otroški pevski zbor OŠ Lesično in OŠ Planina pri Sevnici se je vrnil s tekmovanja pevskih zborov v kraju Yvetot v Normandiji.  Same priprave na tekmovanje so trajale kar celo šolsko leto, v zadnjem mesecu pa skupne vaje obeh zborov vsak teden. Nastop je zahteval pol urni program, vključno s francosko pesmijo, ki jo je skladatelj napisal prav za ta festival in v spomin na 75. letnico vkrcanja zavezniških sil v Normandijo in osvoboditev Francije.

Projektni zbor je bil na tekmovanju najmlajši, vendar so glede na propozicije tekmovanja tekmovali v isti kategoriji kot mladinski zbori. Komisija jih je ocenila z 82. točkami od 100., kar je odličen uspeh. Zelo so bili pohvaljeni za izvedbo francoske pesmi.

Naši pevci so se po tekmovanju udeležili parade vseh nastopajočih po mestu. V slovenskih narodnih nošah so z zborovodjo Matejem Romihom odigrali Avsenikove melodije, zavihrale so slovenske zastave. Bilo je pravo slovensko vzdušje, v katerem je odmevala tudi pesem Hej, hej, kdor ne poje, ta ni Slovenc … Tako smo promovirali obe šoli, občini Šentjur in Kozje ter Slovenijo. Petdnevno druženje je stkalo veliko prijateljstva, dobili smo nove izkušnje, hkrati smo bili povabljeni na festival pevskih zborov  v Italijo leta 2020.

Zadnji dan smo si ogledali turistično letovišče Etretat z znamenitimi klifi. Čeprav nam je ponagajalo vreme, smo bili nad znamenitostmi in lepo urejeno pokrajino navdušeni.  Domov smo se vrnili s prijetnimi vtisi.

Projekt so podprli številni sponzorji, za kar se jim obe šoli zahvaljujeva. Veliko podporo so nam bili starši, saj so učence vozili na vaje dosledno. Že na začetku so finančno podprli projekt.

Naše petdnevno potovanje nam je pustilo mnogo vtisov, potovanje z avtobusom nas je združilo, naučili smo se veliko o Franciji, se zabavali, prepevali. Čeprav je bilo naporno, nam je bilo prijetno.

Na koncu se želim zahvaliti najprej pevcem, zborovodji Mateju Romihu, korepetitorki Zali Irgolič  in celotni ekipi učiteljev, ki so skrbeli za varnost učencev ter ravnateljici OŠ Planina pri Sevnici Matejki Zendzianowsky.

Irena Krajnc, ravnateljica OŠ Lesično

(Skupno 589 obiskov, današnjih obiskov 1)