Svetovni dan voda obeležujemo vsako leto 22. marca od leta 1992, ko je bil izbran na konferenci Združenih narodov v brazilskem mestu Rio de Janeiro. Njegov namen je ozaveščanje o pomembnosti vode za življenje na Zemlji in poudarjanju pomena trajnostnega upravljanja vodnih virov.

Vsako leto odpira novo temo, ki se osredotoča na specifične izzive in rešitve v zvezi z vodo za izboljšanje življenja nas vseh. Letošnji svetovni dan voda 2023 z geslom Pospešimo spremembe ljudi poziva, naj storijo vse kar lahko, da bi jo pomagali rešiti. Je enkratna priložnost, da združimo moči za vodo in skupaj pospešimo napredek. Vsak naj odigra svojo vlogo in stori kar lahko, da skupaj rešimo vodno in higiensko krizo.

 »Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu!«

Na OŠ Lesično smo se v okviru otroškega parlamenta seznanili s teorijo modrih misli, ki pojasnjuje, zakaj se naše razpoloženje v bližini vode izboljša ter kako z aktivnostmi ob vodi odpravimo stres, anksioznost, depresijo ter izboljšamo mentalno zdravje. V praksi smo jo preizkusili in napisali pozitivne misli, ki so se nam porodile ob poslušanju žuborenja vode.

13 učencev se je z učiteljico Lidijo Kotnik Klaužer odpravilo v Kozjanski park, kjer jih je sprejela gospa Barbara Ploštajner. Seznanila jih je z ekoremediacijami in z delovanjem rastlinske čistilne naprave. Na koncu pa so se učenci sami lotili spoznavanja principa delovanja rastlinske čistilne naprave na primeru peščenega filtra. Vsi so uspešno opravili izziv in v kozarčke je pritekla prečiščena voda.

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)